Na začiatku výsadby živého plota sa musí záhradkár rozhodnúť, čo chce. Či chce plot tvarovateľný, alebo voľne rastúci, resp. či chce plot z opadavých, alebo stálozelených rastlín. Od týchto dvoch parametrov sa odvíja aj starostlivosť o ne. 

pixabay.com

Pravidlá rezu

Pri tvarovaných živých plotoch je absolútnou nevyhnutnosťou správny rez, no však aj v správnom čase. Ak nedodržíme isté pravidlá, môžeme plot zničiť. 

Pri reze živých plotov dodržte termíny. Väčšina plotov sa reže na jar, alebo začiatkom leta, kedy nie sú vonkajšie teploty veľmi vysoké. Rovnako treba počkať, kým nové výhonky naberú na sile.

Ak by rez nestačil, možno rezať ešte 1x, a to koncom leta. Tu vidíme, že odborníci sa jednoznačne zhodujú v tom, že letné horúce počasie nepraje rezu živých plotov. Rastlina by rezom mohla stratiť veľa vody a začať vysychať a opadávať. Hlavne pri listnatých živých plotoch narušíte rezom aj listy, ktoré istou časťou na rastline ostanú. Tie tiež začnú schnúť a opadávať. Všetky listy treba odstrániť a okolie vyčistiť.

Voda, voda, voda

Na čo ale v lete nezabudnite je zavlažovanie. Áno, aj živý plot treba polievať, hlavne novovysadené ploty. Pri ostatných drevinách stačí doplniť vlahu v čase najväčších horúčav a letného sucha. Vyplatí sa tiež viac zavlažovať po reze.

Potom stačí už len prihnojiť správnym hnojivom a môžeme sa tešiť krásnemu živému plotu.

Zdroj: urobsisam.zoznam.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie