Inzerát na nehnuteľnosť by mal byť napísané dôveryhodne a atraktívne zároveň. Postavme sa teraz na stranu predávajúceho. Akých zásad by sa mal pridŕžať, aby správne napísal inzerát?

1. Detailný opis nehnuteľnosti

Pri kúpe nehnuteľnosti rozhoduje každý detail, každý m². Všetko je dôležité. Predajca nesmie byť skúpy na informácie a ponúknuť toho čo najviac. Vzbudí dojem, že nič neskrýva a má naozaj záujem nehnuteľnosť predať. 

Základ je opis jednotlivých miestností aj s ich výmerou. Dobrým nápadom je aj priložiť pôdorys bytu či domu do fotogalérie a vyznačiť v ňom nosné steny. Ak sa záujemcovi nehnuteľnosť páči, no chcel by urobiť malé zmeny, bude vedieť, či je to vôbec možné. 

pixabay.com

2. Cena

Čím viac, tým lepšie. Čím viac ponúknete, tým menej sa bude záujemca pýtať. Samozrejme, že je jasné, že sa do jedného inzerátu všetky informácie nedostanú, to by inzerát nemal konca kraja, no treba sa snažiť, aby bolo toho najviac. 

Dávajte si však pozor na cenu. V tomto prípade neplatí, že ak sa nehnuteľnosť nepredáva, tak sa urýchlene viditeľne mení cena. Tento krok by mohol vzbudiť u kupujúceho povinnosť. Stojte si za cenou a zbytočne s ňou nehýbte. Pokiaľ je už raz v inzeráte stanovená, je potom veľmi neprofesionálne ju meniť.

3. Je rozdiel pri predaji bytu a domu?

Je! Pri dome totiž kupujúceho zaujíma toho viac.

V prípade bytu nezabudnite na tieto informácie: 

*lokalita a dispozíciu bytu
*poschodie bytu a počet poschodí panelového domu
*príslušenstvo bytu (pivnica, balkón, predzáhradka, garáž…)
*orientácia okien
*informácia o výťahu
*typ kúrenia
*materiál stavby
*údaje o rekonštrukcii ak bola vykonaná
*občianska vybavenosť a informácie o okolí
*dopravná dostupnosť a možnosti parkovania
*typ vlastníctva
*možnosti financovania (hypotéka alebo len hotovosť)

Ak predávate dom, inzerát doplňte o: 

*veľkosť okolitého pozemku a jeho popis (záhrada, predzáhradka…)
*typ vykurovania,
*rok výstavby, prípadne rok väčšej rekonštrukcie a jej krátky popis
*dopravná dostupnosť

4. Obhliadka

A na záver ešte jedna dôležitá vec. Pre mnohých sa síce bude zdať samozrejmá, no prax často ukazuje, že má svoje opodstatnenie. V inzeráte je dôležité uvádzať presné informácie a hlavne neklamať alebo nezavádzať. To platí aj pri obhliadke. Urobte dojem najprv neosobne a úspech v predaje zavŕšte pri osobnom kontakte.

Zdroj: amazonreality.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie