Mnohí si mysleli, že kríza stlačí ceny nehnuteľností, no žiaľ nie je to tak. Stále sa vo veľkom kupuje, preto nie je dôvod ísť s cenami nižšie.

Preto viacerí siahajú po možnosti si svoj dom postaviť. Je na to ideálne obdobie. Akým chybám sa ale treba vyvarovať hneď na začiatku?

Koľko?

Toto je veľmi dôležitá otázka. Treba si hneď na začiatok povedať, koľko priestoru pre svoj domček potrebujete. Tento krok sa už neskôr nedá vrátiť späť. Od neho sa totiž bude odvíjať celý projekt stavby. Dom by mal mať optimálnu veľkosť pre naplnenie všetkých vašich potrieb. Netreba žgrlošiť na metroch štvorcových pri jednotlivých izbách, to by bol rozdiel v cene pozemku skutočne minimálny. 

Myslite aj na to, že od spoločných hraníc pozemkov musia byť rodinné domy vzdialené viac ako 2 metre. Ak budete susediť so stenou domu, ktorá má okná, tak vzdialenosť domov nesmie byť menšia ako 7 metrov. Ak tam okná nie sú, rátajte so 4 metrami. 

Kde?

Pozemok už máte, tak hor sa stavať. No pozor, ešte je tu ďalšia vec, ktorá vás v budúcnosti môže stáť kopec peňazí, alebo naopak, vám môže nejaké peniaze ušetriť. A to je samotné umiestnenie domu na pozemok. Absolvujte na pozemok niekoľko vychádzok v rôznych časoch dňa. Venujte pozornosť svetelným, aj poveternostným podmienkam.

pixabay.com

Ak správne osadíte svoj dom, budete mať dostatok svetla, ostatné stavby vás budú chrániť pred vetrom a mrazom, tak vedzte, že raz sa vám to vráti. 

Dôležitá je aj orientácia na svetové strany. Nie len po tej pocitovej stránke, ale to, či bude na váš dom dopadať vychádzajúce, alebo zapadajúce slnko, to je veľký rozdiel. 

Z čoho?

Nie je materiál ako materiál. Kedysi sa nad niečím takýmto ani nezamýšľalo. Dnes, kedy je na trhu skutočne mnoho druhov stavebných materiálov, sa treba zamyslieť nad tým, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Vybudované steny a stropy sa totiž už nedajú znovu postaviť. Treba sa zamerať na tepelnoizolačné vlastnosti. Alebo, ak sa rozhodnete raziť cestu alternatívnej stavby domu z iných materiálov, treba sa poradiť s odborníkmi, či je to na vašom pozemku vôbec možné. 

Zdroj: prodom.skpromiprojekt.sk


Súvisiace inzeráty

Náradie