Miesta, odkiaľ tieto túry vyrážajú sa väčšinou nachádzajú v úplnom centre mesta, na nejakom námestí alebo pri známej pamiatke. Skupinu dokážete nájsť pomerne ľahko, podľa výrazného trička alebo dáždnika sprievodcu, ktoré korešponduje s logom spoločnosti. Býva dobrým zvykom predstaviť sa na začiatku, aby sprievodca vedel, koho a z akej krajiny v skupine má.

Do programu bývajú zahrnuté viaceré hlavné pamiatky a prípadne nejaké lokálne zaujímavosti. Do popredia sa ale často dostávajú aj atypické trasy a tématické pešie túry napríklad po stopách známej osobnosti alebo lokálnej kuchyne.

Všetky informácie o túre, ako čas, miesto a zastávky nájdete aj na webe. Skupina vyráža na trasu, ktorá je zvládnuteľná chôdzou, takže väčšina ľudí tieto túry absolvuje bez problémov. Na konci prehliadky mesta sa rozhodnete, akou čiastkou chcete odmeniť sprievodcu.

Ako implikuje názov, nemusíte zaplatiť, ak nechcete alebo ak ste neboli spokojní. Veľkou výhodou je, že sprievodca je celý čas motivovaný podávať čo najlepší výkon, aby si peniaze zaslúžil. Naopak nevýhodou môže byť väčšia skupina alebo zlá angličtina sprievodcu. To je pre mnohých kľúčové kritérium. Pokiaľ pešie túry zdarma organizuje profesionálna spoločnosť alebo agentúra, bude mať skúsených sprievodcov, ktorí majú dobrú angličtinu a sú doma v cestovnom ruchu a histórii.

TIP: Overte si angličtinu sprievodcu ešte pred začiatkom túry - dajte mu nejakú nevšednú otázku napríklad o stave zdravotníctva alebo o podnikateľkej sfére v krajine. Ak už teraz nie ste spokojní, je lepšie sa túry nezúčastniť a ušetriť si čas a námahu.


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)