Napr. taká Sardínia. Tu si dajte pozor najmä vtedy, ak si zatúžite vziať domov plážový piesok. Turisti dokázali z pláže odniesť za rok 1 tonu piesku, a to je už poriadny objem. Takže miestni zatrhli, aby si turisti vo fľašiach odnášali piesok. Ak vás chytia, dostanete na mieste pokutu 1 000 eur, alebo dokonca až 3 000 eur. 

No, takže sa vráťme na začiatok. Nie všetko je vhodné, aby sa stalo vašim suvenírom z dovolenky. Niektoré veci sa jednoducho akoby "nepatrí" odniesť a doniesť na Slovensko a niektoré veci sú zakázané previesť na územie Slovenska. 

Nevedomosť vás na letisku pri kontrole neospravedlní, preto si dopredu zistite a prejdite si zoznam zakázaných suvenírov z dovolenky. Zákaz dovozu je špecifikovaný medzinárodným dohovorom o obchode s ohrozenými druhmi, známym tiež ako CITES

Medzi zakázané veci nepatria len živo rastliny, koraly, zvieratá živé, alebo mŕtve, ale aj výrobky z nich. Napr. taká kabelka vyrobená z hadej kože je tabu a rozlúčte sa s ňou.

Veľmi obľúbené sú mušle. Ale aj tu veľký pozor. Nie všetky sú zase dovolené, pritom asi každý Slovák si z dovolenky aspoň jednu prinesie.

Naozaj treba premýšľať a všetko si overiť. Na jednej strane nikto z nás nechce byť za nejakú drobnosť trestaný, ba dokonca, aby si 8 rokov posedel vo väzení. Ale myslime na to, že by sme mali zachovávať prirodzenú biodiverzitu našej planéty a jednoducho nejaké veci nenosme na Slovensko a nechajme ich v ich prirodzenom prostredí.

Zdroj: tvnoviny.skcites.sk


Súvisiace inzeráty

Ostatné (voľný čas)