Ale prečo je to tak, že mladšie deti nesiahajú po knihách, príde im čítanie nudné, až zbytočné?

Dôvodov je naozaj mnoho, no my sme vypichli tých 5 najzákladnejších. Rodičia to môžu brať ako dobrú pomoc pri riešení "problému", ak to takto možno nazvať, s nečítaním kníh.

1. Čas

Deťom chýba čas na knihy. Rodič sa v dnešnej dobe snaží dieťaťu vyplniť čas čo najaktívnejšie. Po škole ho čaká mnoho krúžkov, alebo programu a večer je dieťa unavené a kniha je to posledné, čo by si vzalo do ruky. Problém času súvisí aj s technológiami, ktorými deti obklopujeme. Je ich priveľa: TV, mobil, tablet, PC, PS... Je toho naozaj veľa. Tieto technológie opäť nedávajú priestor deťom na čítanie knihy. 

2. Rola rodiča

Dieťa do istého veku veľmi prísne a precízne sleduje, čo rodič robí. Aj keď sa nám to nezdá, je to tak. Každý vám bude hovoriť "zapájaj dieťa do činnosti, stane sa mu prirodzenou." A je to tak. Rodič svojím konaním ukazuje benefity činnosti. Ukazuje emócie, pocity. Toto všetko dieťa vidí. Ak teda dieťa vidí rodiča, ako si spokojne číta knihu, je pri tom usmiaty, nekričí, dokonca zrelaxovaný, tak dieťa podvedome začne robiť to isté. Rovnako vidí, že čítanie nie je za trest a nečaká ho z toho žiadna skúška, ale je to forma oddychu a relaxu.

3. Kniha

Mohlo by sa zdať, že samotná kniha nemôže byť dôvodom "nečítania" detí. No je to tak. Ak dieťaťu nevyberieme primeranú knihu jeho veku a schopnostiam, stratí záujem o knihu. Nakoľko to môže byť pre neho ťažké, alebo naopak jednoduché a nudné. Treba dieťa pozorovať a vybrať mu knihu, ktorú korešponduje s jeho mentálnym, nie fyzickým vekom a jeho záujmami. K tomuto dôvodu zodpovedá aj fakt, že deti neobklopujeme knihami. Neberieme ich do kníhkupectiev, knižníc. 

4. Trpezlivosť

Žijeme doslova "instantnú" dobu. Všetko trvá 15 sekúnd, alebo 30. Ak je to o niečo dlhšie, strácame o to záujem. Je to nuda. No a tu je ten zásadný problém. Na knihu treba viac ako pár sekúnd. Treba na ňu pár hodín, až pár dní. A keďže v deťoch nepestujeme trpezlivosť, tak nemôžeme očakávať, že siahnu vo voľnom čase po knihe. 

5. Škola

V istom veku deti trávia v škole omnoho viacej času, ako doma. Škola preto zohráva dôležitú edukatívnu a motivačnú časť života detí. Ale aj školstvo sa prispôsobuje dobe. Kedysi mali deti čitateľské krúžky, písali si čitateľské denníky, mali zoznam povinnej literatúry na prečítanie... Teraz? 

Viac o téme: Ako motivovať deti k čítaniu kníh?


Odporúčané pre Vás

Listing image

Kniha Ján Krištof I.

Location icon Polomka

Predám staršiu knihu, "mnohotvárny román" od Romaina Rollanda Ján Krištof. Je to príbeh hudobného skladateľa, životným príbehom pripomínajúci život Beethovena. Cena 5 eur plus pošta.

5 €

Zdroj: eduworld.sk


Súvisiace inzeráty

Knihy