Téma fyzických papierových kníh sa prepiera veľmi často, nakoľko sa môže zdať, že papierová kniha môže zapadať prachom. Je to tak? 

Portál kantar.com robieva prieskum, ktorým sa snaží odhaliť, koľko ľudí ostáva verných fyzickej knihe a nie takej, ktorú si nahrá do čítačky, alebo pozrie iným spôsobom v elektronickej podobe.

A to teraz nehovoríme o knihách, ktoré ľudia nutne berú do rúk, ako napr. z dôvodu štúdia a výučby.

Internet knihám samozrejme pekne šľape na krk, no "doba covidu" im troška pomohla. Až 53% dospelých v UK si prečítalo za rok aspoň jednu knihu z beletrie. 35% sa dokonca označilo za "ťažkých čitateľov" a prečítajú za rok najmenej 10 kníh.

No nová štúdia Stora Enso zistila, že až 65% ľudí na celom svete uprednostňuje čítanie fyzických kníh, na rozdiel od 21% ľudí, ktorí uprednostňujú elektronické knihy – to je viac ako trojnásobok ľudí.

Aj keď sa zdá, že ide o vysoké číslo, záujem o knihy klesá. No stále to nie je také zlé.

Po dobe covidu sa rozbehli besedy, predstavenia kníh, večerné čítania. Veľmi populárne sú životopisy známych ľudí a medzi TOP knihy patria kuchárske knihy modernej zdravej životosprávy. Ak sa k tomu pridá ešte známa tvár, ktorá sa teší obľube na sociálnych sieťach, tak taká kniha sa predáva ako teplé rožky. 

Zdroj: kantar.comtwosides.info


Súvisiace inzeráty

Knihy