V podstate by nás to nemuselo zaujímať, no zaujíma nás to vo vzťahu k nám samým, a to v momente, kedy nám takýto "neplatič" PZP spôsobí škodu a nedajbože z miesta utečie. Čo potom? Kto nahradí škodu? Kto sa bude zodpovedať?

Existuje množstvo škodových udalostí, pri ktorých je problém ohľadom vinníka. Nemusí sa dať jednoznačne určiť, nedá sa identifikovať, lebo sa na mieste udalosti už nenachádza alebo jednoducho nespolupracuje.

Zažiť takúto udalosť nechce nikto, no existujú cesty, ako si v takýchto momentoch poradiť. Na začiatok treba situáciu predýchať a uvedomiť si, že pokiaľ ste si na 100% istí, že ste nehodu, alebo škodu nezavinili, tak by sa situácia mala dať vyriešiť v prospech vás.

Podľa uvedeného grafického návodu je jednoduché určiť postup podľa konkrétnej situácie. Navyše vám ponúkame zopár praktických tipov, ktoré sa vám môžu hodiť.

netfinancie.sk

Čo ak neplatič PZP utečie z miesta nehody?

Častým dôvodom úteku z miesta škodovej udalosti býva neuzatvorené PZP. Na slovenských cestách sa totiž stále pohybuje množstvo vozidiel bez tohto poistenia. Pod hrozbou pokuty za nesplnenie povinnosti sa vodiči v niektorých prípadoch rozhodnú radšej utiecť. Neuvedomujú si, že potom čelia ďalším hrozbám od polície. Dnes už totiž identifikácia nemusí byť žiaden problém, keďže je v priestoroch, na uliciach a v samotných autách nainštalovaných množstvo kamier a záznamových zariadení. 

Z miesta nehody však často utekajú aj tí, ktorí PZP majú, ale boja sa, že za poistnú udalosť im poisťovňa zvýši poistné. V tomto prípade má poisťovňa viacero kritérií, podľa ktorých určuje ceny, samozrejme, niektoré berú škodové udalosti do úvahy vo väčšej miere, ale klient si následne vždy môže porovnať ceny v iných a vybrať inú poisťovňu, kde navýšenie nebude alebo nebude také výrazné. Ale vždy je lepšie zodpovednosť za škodu priznať a riešiť ju.

DOBRÉ VEDIEŤ: Pokuta za útek z miesta nehody sa pohybuje vo výške od 300 € - 1 300 € a navyše vám hrozí zákaz vedenia motorového vozidla na dobu 1 – 5 rokov. V prípade, že vozidlo nutne využívate v práci, to pre vás môže znamenať oveľa väčšie problémy. V prípade, ak neposkytnete zranenému účastníkovi náležitú prvú pomoc, hrozí vám odňatie slobody až na 3 roky.

Určite je jednoduchšie ostať na mieste, uznať si vinu a riešiť veci s chladnou hlavou. Ak PZP uzatvorené máte, zodpovednosť za spôsobenú škodu preberie vaša poisťovňa.

netfinancie.sk

Nemusíte poznať vinníka, ak poznáte ŠPZ

Nestávajú sa iba menšie škody na parkovisku. Výnimočné nie sú ani prípady, keď prišlo k vážnej zrážke dvoch vozidiel a jeden z vodičov z miesta nehody ušiel. Ak ste mali šťastie v nešťastí, podarilo sa vám zachytiť ŠPZ druhého vozidla. Dnes je väčšina verejných parkovísk, priestranstiev, ale aj ulíc monitorovaná bezpečnostnými kamerami. V prípade, že nehodu bezpečnostná kamera zachytila, požiadajte jej majiteľa o poskytnutie záznamu. Veľmi dobrou prevenciou proti vodičom utekajúcim z miesta nehody je umiestnenie kamery priamo do vášho auta, ktorá bude monitorovať všetko, čo sa deje pred vozidlom a aj za ním. Overenie PZP sa teda rieši na základe zistenej ŠPZ, napr. z kamerového záznamu alebo svedka, a následne si pomocou ŠPZ môže klient na stránke SKP (Slovenskej kancelárie poisťovateľov) overiť, či dané vozidlo má alebo nemá PZP a v ktorej poisťovni. Riešiť to potom môže priamo s poisťovňou, ak existujú nejaké dôkazy.

Posledným krokom je kontaktovanie poisťovne, kde má vinník uzatvorené povinné zmluvné poistenie, a doloženie dôkazového materiálu, teda kamerového záznamu. V prípade, že pri overení platnosti PZP zistíte, že auto, ktoré vám spôsobilo škodu poistené nebolo, obráťte sa priamo na SKP, ktorá vzniknutú škodu uhradí. Náklady bude potom v plnej výške vymáhať od vinníka.