Niektorí sa jednoducho zmieria s pocitom únavy po tréningu. Berú to ako jeho súčasť a idú aj cez tento pocit. Je to ale vôbec správne? 

Človek môže pociťovať rôzne druhy únavy: fyzickú, psychickú a periférnu. Tá fyzická je pre všetkých jasná. Prichádza v momente vyčerpania tela po tréningu. Ak človek nevie variovať svoje tréningy a cvičí monotónne, môže dôjsť k psychickej únave. A ak sa k tomuto mixu pridá aj tá tretia periférna, ktorá je založená na mineráloch a chémii, ktorá telu chýba, tak telo doslova skolabuje, je pretrénované, unavené, vyčerpané. 

Hranica upadnutia do preťaženia organizmu je veľmi tenká a laik ju niekedy nedokáže ani odhadnúť. 

Čo môžete pociťovať? Prichádza zhoršená koordinácia svalstva, poruchy rečových prejavov, nechuť do jedla, dehydratácia, slabá bolesť svalov, malátnosť, otupenosť, hnačka, či zvracanie. Radšej teda menej a častejšie, ako veľa a veľa. 

Dnes nie je umením trénovať, ale regenerovať. Treba si občas povedať aj STOP a oddychovať. Netreba si nič vyčítať, inak sa dostanete do chronického preťaženia a z tohto kolotoča sa dostanete už len veľmi ťažko. 

Dokonca môže nastať úplne opačný efekt, ako očakávate od tréningu, a to, že napr. začnete chudnúť a nie naberať na svalovej hmote. Menej je teda niekedy viac. 

Zdroj: zdravie.sksportujeme.sk