Je dôležité, aby si na začiatku človek stanovil cieľ. Buď chce schudnúť, buď chce nabrať svaly, alebo sa len chce cítiť dobre. Pretože k rôznym cieľom vedú rôzne cesty, či už je to druh a intenzita športu, alebo strava. 

Teraz tu nejdeme protežovať nejaký druh športu, ktorý stojí majland, alebo náhradu stravy, ktorá pri nesprávnom dávkovaní dokáže človeku skôr uškodiť, ako mu pomôcť. Cieľ sa dá dosiahnuť aj obyčajným cvičením doma, alebo behaním v okolí, alebo jedením bežnej stravy v správnom pomere. 

Zamerajme sa teraz na to, že chcete schudnúť. Tu platí stará známa rovnica, že výdaj musí byť vyšší ako príjem, inak sa chudnúť nedá. Do jedálnička by ste mali zaviesť potraviny, ktoré chudnutie podporujú a dokážu rozhýbať váš metabolizmus. Nie sú to žiadne drahé a zvláštne potraviny. Máte ich v chladničke, alebo v suchom sklade, to sme si istí. 

Rozdelíme ich do troch základných skupín, a to bielkoviny, ovocie a zeleniny a pochutiny. 

Proteíny: potraviny bohaté na bielkoviny majú za následok, že sa budete cítiť sýti. Dodajú vám energiu a budú znižovať chuť na sladké. Rovnako prospievajú k stavbe svalov a spaľovaniu tukov. 

- vajcia

- kuracie prsia

- losos

- grécky jogurt

Ovocie a zelenina: tu platí, že tieto potraviny majú vysoký obsah vody, málo cukru a dostatok vlákniny na to, aby boli vaše črevá a trávenie priechodné. Sú akýmsi poháňačom pre váš metabolizmus.

- melón

- jablko

- čučoriedky

- zeler

- brokolica

- šalát

Pochutiny: dalo by sa povedať, že tieto veci sú akýmisi doplnkami stravy. Dodávajú jej chuť, no na druhej strane majú pozitívny účinok na náš metabolizmus.

- škorica

- ovsené vločky

- avokádo

- chia

- káva/ zelený čaj

- kajanské korenie

- orechové maslá

Zdroj: myprotein.sk