Ak to nie je naozaj nutné, vyvarujte sa zmrznutým ľadovým kockám, hlavne na dovolenkách. Ak sa dá siahnite po studenom nápoji ako takom, a nechlaďte si nápoj kockami ľadu. Prečo?

Je to úplne jednoduché. Ľad je z vody. Ak niekomu záleží na zdraví klientov, tak ľad vyrába z balenej vody, a nie z vody z vodovodného kohútika. Takáto voda môže byť kontaminovaná, alebo plná baktérií, ktoré doslova narobia šarapatu v tráviacom trakte človeka.

Rovnako sa môže ľad skladovať niekde, kde môže nabrať do seba plno iných vecí, ktoré spôsobia omnoho vážnejšie problémy. Neraz sa ľudia aj otrávili, pretože ľad bol kontaminovaný napr. rybami, alebo iným mäsom. 

Ako pomôcť?

Otrava je veľmi nebezpečná a vlastne pri každej jednej látke sa pomáha úplne inak. Nevyvolávajte zvracanie, nakoľko látka pri dáviacom procese môže intoxikovať pľúca. Nedávajte postihnutému piť mlieko, lebo niektorým jedovatým látkam rozpustným v tukoch uľahčuje vstrebávanie. Aktívne uhlie sa nesmie podávať pri požití prípravkov s obsahom ropných derivátov (ako sú benzín, nafta, petrolej, mazacie oleje) a penivých alebo leptavých látok.

Najlepšie urobíte, keď si len vypláchnete ústa a okamžite kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum. Tí vám najlepšie poradia, ako presne postupovať a samozrejme privolať 112.

Nebezpečné v lete je aj rozmrazovanie potravín. Ak si nedáte pri tomto procese pozor, opäť si môžete spôsobiť nemalé problémy. 

Ak chcete bezpečne rozmraziť mrazené potraviny, postupujte podľa nasledujúcich rád Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín: 

*Pred rozmrazovaním rozlomte veľké kusy mrazených rýb, kreviet alebo bobúľ v balení. Rozmrazte len nevyhnutné množstvo potravín a zvyšok nechajte zmrazený.
*Aby ste predišli kontaminácii iných potravín, mäso, ryby a morské plody rozmrazujte na podnose v chladničke.
*Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale.
*Pri manipulácii s potravinami, napríklad pri lámaní väčších kúskov potravín na menšie, sa uistite, že máte čisté ruky a kuchynské pomôcky.

Ďalšie odporúčania k rozmrazovaniu potravín:
Rozmrazené potraviny uchovávajte v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe, aby ste predišli kontaminácii. Potraviny rozmrazujte pri nízkej teplote, aby ste zabránili množeniu baktérií. Rozmrazené potraviny pred konzumáciou tepelne upravte, aby ste odstránili baktérie. Po rozmrazení potraviny znova nezmrazujte. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu na skladovanie, aby ste sa uistili, že potraviny zostanú bezpečné.

Zdroj: uvzsr.sk


Súvisiace inzeráty

Auto