Človek stráca tekutiny rôznymi spôsobmi: močom, stolicou, kožou a dýchaním. Zbavuje sa nielen vody, ale aj škodlivých látok, či minerálov, ktoré telo potrebuje pre bežné fungovanie. 

Počas horúcich letných dní sa telo snaží vyrovnať teplotu tela a telo ochladiť. Preto sa začne viac potiť. Je to len obranná reakcia organizmu. Ak tento proces začne, treba spozornieť a telu pomôcť. 

Hovorí sa, že dospelý človek by mal priemerne vypiť denne okolo tých 2-3 litrov tekutín denne. V horúcom počasí by sa ale spotreba mala zdvojnásobiť, a to bez srandy. A to platí nielen pri bežnom fungovaní, ale aj pri športovaní. Viete, kedy človek zo seba vypudí najviac tekutín?

Počas letných horúčav vám stačí 1 hodina športovej aktivity, 1-2 poháre alkoholického nápoja, alebo pohlavný styk a telo dokáže zo seba vypudiť až 6 litrov tekutín! Tak si vezmite, koľko ich musíte po takomto výkone prijať. 

Ako sa taká dehydratácia prejaví?

- laicky povedané akoby "zhustne moč". Je silno žlto až oranžovo sfarbený a zapácha

- prestane fungovať trávenie. Nastane zápcha, nič nám nejde na chuť a môže prísť aj nevoľnosť

- môže nastať búšenie srdca, mdloby, zvracanie, trasenie končatín

- nastáva celý rad psychických prejavov: nedokážeme sa sústrediť, myslieť, hovoriť, logicky uvažovať

Čo robiť?

Keďže telo stratilo tekutiny a minerály, treba ich doplniť. Ale nie extrémne rýchlo. Na začiatok stačí 500-750 ml.

Snažte sa byť nejaký čas v chladnejšom prostredí a v pokoji.

Pri ťažšej dehydratácii môžu prísť na rad aj rehydratačné roztoky. Tie sa podávajú orálne, alebo infúzne. Tu ale veľký pozor, ak už zvraciate, alebo máte problém s črevami, či ste po operácii brucha, nikdy si RR nepodávajte! Okamžite choďte k lekárovi.

Takéto roztoky si možno zakúpiť v lekárni, kde nájdete presný návod na prípravu. Netreba to preháňať, všetko treba prepočítať na telesnú váhu postihnutého. 

Roztok si môžete pripraviť aj doma, a to: v 1 litri vody rozpustíte (prevarením) 8 lyžičiek cukru, 1 lyžičku soli a pridáte šťavu z 2 pomarančov.

Zdroj: slovenskypacient.sk


Súvisiace inzeráty

Auto