Hovoríme napr. aj o slnečných okuliaroch. Momentálny trh s detskými vecami je doslova presýtený letným tovarom a rodič si môže vybrať zo širokej plejády farieb, či tvarov. Ak chcete mať teda trendy módne dieťa, určite sa to dá. Ale potrebuje vôbec vaše dieťa slnečné okuliare? Resp. od akého veku je to vôbec vhodné? Vedeli ste, že môžete dieťaťu okuliarmi aj spôsobiť vývinové chyby oka? Ako to je? 

Odborníci vedú každý jeden rok polemiky o tom, od akého veku je vhodné, aby dieťatko nosilo okuliare. Nikto nič nezakazuje, len odporúča, no zhodujú sa na tom, že dieťa do 6. mesiacov žiadne okuliare nepotrebuje. 

Do tohto veku by sa malo dieťatko vyhýbať priamemu slnku, nakoľko tu platí jedno: detská šošovka omnoho ľahšie umožňuje prechod prechod UV žiarenia na sietnicu oka ako šošovka dospelého človeka.

Od pol roka začínajú byť deti aktívne, začnú sedieť, začnú sa hýbať, chodiť. Väčšinou sa pozerajú akoby "do neba", nakoľko všetko je väčšie a vyššie ako oni. Vtedy už treba spozornieť. No nie tak, že dieťaťu nasadíte na celý pobyt na slnku na nos okuliare. Vedzte, že tak by ste ho neochránili, ale mohli mu spôsobiť tzv. svetloplachosť. Očko je ešte vo vývine, je pružné a učí sa, ako vnímať okolie, aj slnečné lúče. Preto chráňte, ale s mierou. 

Každé dieťa je čarovné a to, že vy budete chcieť, aby nosilo okuliare, ešte neznamená, že ich bude akceptovať. Všetko je cesta. Dajte mu čas.


Súvisiace inzeráty

Hračky