Všetko závisí od ich prvej skúsenosti. Ak bola zlá, len veľmi ťažko ju prekonajú. No niektoré deti nie sú jednoducho "vodné stvorenia", preto ich k čľapkaniu nedonúti a nenamotivuje naozaj nič a nikto. 

Rodič musí byť v tomto smere veľmi trpezlivý a vysvetliť dieťaťu, že voda je kamarát, ale aj hrozba. Treba nájsť ten správny balans medzi týmito dvoma vecami. Dôležité je, že nič netreba robiť nasilu, takže veta "hodili ma do vody a ja som plával", by mala byť pase. 

Ako na to?

Veľmi dobrou možnosťou je plavecký kurz. Plavecký kurz nie je len pre bábätká, ale aj väčšie detičky. Zvykajú si na vodu na tvári, či vláskoch. Toto je veľmi dôležitý krok. 

Deti sa rady hrajú. Tak urobte z toho zábavu s vodou v malom množstve. Netlačte dieťa do jazera, či bazéna. Nechajte ho pri malom bazéniku nech si namočí rúčky, alebo prelieva vodu z pohára do pohára.

Pri mori, či jazere nechajte dieťa hrať sa na brehu v blízkosti vody. Nájde si kamienky a pomaly sa priblíži k vode. Nechajte to ale na ňom. 

Možno sa to nezdá, ale odpor v dieťati mohla pokojne spôsobiť aj zlá teplota vody. Ak dieťa pociťuje chlad, alebo na druhej strane veľké teplo, tak vodu bude odmietať. Správna teplota vody by sa mala pohybovať tak okolo tých 28°C.

Najdôležitejšie sú však pozitívne emócie. Za každých okolností. Žiadny krik, ani nervy nikdy k ničomu dobrému neviedli. Nikdy. Tešte sa aj z maličkostí. Ak strávite jedno leto len brehu, berte to tak, že vy sa pekne opálite a dieťa bude spokojné. Ďalší rok sa to určite posunie len k tomu lepšiemu. 

Zdroj: mamaaja.sknajmama.aktuality.sk


Súvisiace inzeráty

Hračky