Dospelý človek si ešte ako tak dokáže poradiť s komármi, alebo iným hmyzom, no deti sú ľahký terč. Tie sú väčšinou tak zahĺbené do svojej zábavy, že i je úplne jedno, či po nich niečo lezie. Práve preto by mali byť rodičia veľmi obozretní a dávať na svoje deti pozor, ide totiž o čas.

Veľkú úloh zohráva veľkosť, nie však veľkosť kliešťa, ale veľkosť človeka. Dieťa je malé, krvný obeh funguje rýchlejšie, preto sa môže stať, že nakazený kliešť spôsobí niekedy aj fatálne následky do niekoľkých hodín.

Čo teda robiť?

1. Nepanikáriť. Zbytočne dostanete seba, aj dieťa do stresovej situácie. Nezveličujte, nakoľko ak dieťa toto vycíti, nemáte šancu mu kliešťa vybrať

2. Dieťa pripravte na to, čo idete robiť. Ukážte mu pinzetu, vatovú tyčinku. Rozprávajte sa s ním, nakoľko pri vyberaní msí byť úplne pokojné, aby ste kliešťa vybrali správne

3. Ak si na vybratie netrúfate, nevadí. Na to je tu lekár. Dieťa okamžite vezmite na pohotovosť

4. Ak si trúfnete, tak ako na to? Na internete je mnoho návodov. No vedzte, že žiadne maste ani oleje nepoužívajte. Kliešťa môžete zadusiť. On v tomto procese začne cez ranu do tela dieťaťa, alebo dospelého vypúšťať celý obsah svojich čriev. Tým pádom sa dostane tela omnoho viac baktérií a škodlivých látok.

Vatovú tyčinku, alebo tampón jemne namydlite a len priložte ku kliešťovi. Nič nešúchajte. Vezmite si pinzetu. Tu prichádza dilema! Točiť v smere, či proti? No ani, ani. Ak budete s kliešťom točiť, na 100% ho odtrhnete. Preto sa odporúča kývavý pohyb.

Čo je veľmi dôležité, keď kliešťa vytiahnete, miesto vydezinfikujte a zaznačte si do kalendára, kedy to bolo. Následne miesto sledujte 3-6 týždňov.

Ako kliešťom u detí predísť?

Deti v lete ťažko ustrážite. Večne behajú kade tade. No prevencia je napr. aj ľahké vzdušné oblečenie, no s dlhým rukávom. 

Kliešť tak prvotne nedostane možnosť prichytiť sa na kožu. Rovnako existujú aj repelenty , ktoré by mali kliešťa odpudzovať.

Prevenciou je aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré nezabráni prichyteniu kliešťa, no môže veľmi pomôcť pri nákaze od neho. Toto očkovanie je ale na Slovensku nepovinné, teda záleží od rodiča. Vakcínu si hradí sám, no poisťovne si uvedomujú dôležitosť takýchto očkovaní, preto vo väčšine prípadov očkovanie z 50% preplácajú.

Ešte taká maličkosť, ak už vaše dieťa chytí kliešťa, ak sa vám ho podarí vybrať a ste nervózni z toho, čo sa môže stať, kliešťa môžete otestovať. Do 10 minút zistíte, či je "zločinec" infikovaný.

Zdroj: detskechoroby.rodinka.sknajmama.aktuality.sk


Súvisiace inzeráty

Hračky