Začiatok je jasný, treba zhodnotiť možnosti dospeláckeho bicykla, či je vhodné mať dieťa vpredu, alebo vzadu. Ak dieťa sedí vpredu, má z jazdy väčší zážitok a rodič ho má doslova pod nosom. Ak sedí vzadu, netrápi ho vietor, no rodič nemá dieťa až tak pod kontrolou. Preto je zadné sedenie vhodné pre staršie deti. 

Dieťa môže v takejto sedačke sedieť od svojich 9 mesiacov, jednoducho povedané už vo veku, kedy je schopné sedieť. Ak dieťa nesedí, nie je vhodné ho nasilu pásať do sedačiek, môžete mu tým vážne poškodiť zdravie. Treba teda počkať.

Pri sedačke si všímajte materiál, spôsob uchytenia, možnosť polohovania, či odpruženia. 

Pri prednej sedačke je dôležitá hrúbka rámu bicykla dospeláka. Podľa nej si vyberiete prednú sedačku. Tak isto musíte mať medzi riadidlami a sedením rodiča dostatočne veľa priestoru, aby ste mohli pohodlne šliapať do pedálov. Vedzte ale, že predná sedačka je omnoho menej bezpečná, preto si ju zadovážte, ak plánujete robiť len krátke cesty, alebo sem tam vybehnúť do mesta.

Zadná sedačka je omnoho bezpečnejšia a možno v nej voziť dieťa až do 22kg. Zadná sedačka je buď samonosná, alebo na nosič bicykla. V tomto prípade má viac pozitív práve tá samonosná sedačka, nakoľko eliminuje otrasy.

Dôležité je pri sedačkách schopnosť uchytiť v nej dieťa pásmi, popruhmi, či podperami. Pásy sú trojbodové a päťbodové, podpery na nohy by mali byť nastaviteľné, aby sa dieťa cítilo bezpečne. Hlavne tak zabránite tomu, aby dieťa vopchalo nôžku do výpletu kolesa.

Ak sa stále neviete rozhodnúť, tak na internete poľahky nájdete testy, ktoré sa robia každý jeden rok, tak isto vám poradia aj európske smernice pre bezpečnosť sedačiek.

Vedzte ale, že bezpečnosť je na prvom mieste a žiadne "zbytočne" ušetrené euro nie je tak dôležité, ako život vášho dieťaťa a v tomto prípade aj ten váš.

Zdroj: sutffio.skbudcyklista.sk