V tomto nám dopomáhajú zvyky, ktoré sa začínajú Zeleným štvrtkom. Vtedy by sa malo konzumovať niečo zelené, ako napr. špenát, brokolica, či šalát. Ďalšie dni sa dodržiava pôst, aby  sa veľkonočná radosť pretavila aj do našich jedál. Z vlastnej skúsenosti viem, že ráno Veľkonočnej nedele patrilo miešaným vajíčkam, v ktorých bolo kopec mäsa, ale hlavne žihľava. Práve táto rastlinka je alfou a omegou našich jarných záhrad. Netreba ju ničiť, treba ju využiť najviac, ako to len ide. 

Či už ju pridáte do jedál, urobíte z nej plnku, koláč, polievku, alebo si ju usušíte, alebo podniknete očistnú kúru, je to úplne jedno. Je plná vitamínov a do našich jedálničkov určite patrí. 

pixabay.com

Ďalšou nielen jarnou, ale aj celoročnou doslova zázračnou rastlinkou je žerucha. Tú si dokáže vypestovať ktokoľvek na parapetnej doske svojho bytu, ale samozrejme, aj vo svojej záhrade.

Netreba jej veľa, no keď ju zamiešate do svojho jedálnička, tak veľa získate. Drobná nenáročná bylinka v sebe dokáže vytvoriť vitamíny A, B1, B3, B6, C, E aj K a minerály draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo a jód. Rovnako ako žihľava má detoxikačné účinky, zlepšuje trávenie, aj náladu. 

Medzi ďalšie rastlinky patria také, na ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou pozeráte ako na burinu. No nie je to tak. Hluchavka, kozia noha, túžobník brestový, či zubačka cibuľkonosná. Sú to názvy, čo vám možno nič nehovoria, no keď si ich priradíte k obrázkom, tak si poviete "ahááá, veď ja mám toto doma." Tak to je. Mnohé môžete vytúžiť do šalátu, alebo variť ako špenát. 

pixabay.com (kozia noha)

Zdroj: zahradkar.pluska.sk, plus.sme.sk


Súvisiace inzeráty

Rastliny, stromy, zelenina, ovocie