Odporúčané pre Vás

Listing image

Predám biohumus (vermikompost)

Location icon Pohronská Polhora

Predám kalifornské dážďovky (1 kus/0,04€) a ich produkt vermikompost (biohumus), mám viac ako 30-ročné skúsenosti s chovom dážďoviek + prikladám návod na chov, bližšie informácie na telefónnom čísle 0907629860.

0.04 €

My sa teda pozrieme na to, čo radia múdri ľudia a múdre fóra a zhrnieme rady, kam je najlepšie skleník umiestniť.

Kam?

* V prvom rade si položte otázku, čo v skleníku budete mať. Môžete tam pestovať rastlinky, ktoré v konečnom dôsledku len pozbierate na konci vegetačného obdobia, alebo tam môžete mať rastlinky, ktoré budete bežne, možno aj na dennej báze používať pri varení. Preto svoj skleník postavte tak, aby ste nenachodili celé kilometre a bol vám poruke. 

* V druhom rade myslite na zdroj vody. Či už budete polievať v skleníku hadicou, ale krhlou, potrebujete zdroj, ktorý bude blízko.

* No a v treťom rade, snáď aj najpodstatnejšom, je orientácia na svetové strany. Vy potrebujete dostať do skleníka slnko, aby prebiehala fotosyntéza a rastlinkám sa darilo. Slnko vytvára v spojení s vodou tú správnu klímu, ktorú rastlinky potrebujú pre vyklíčenie, rast a neskôr aj dozretie plodov.

Ideálna poloha skleníka je na východ - západ. Snažte sa, aby na najdlhšiu stranu skleníka dopadalo južné slnko, ktoré sa točí z východu na západ počas celého dňa. Nevhodná je však severná orientácia. Ak by sa inak nedalo a musíte skleník postaviť na tejto svetovej strane, snažte sa mu vytvoriť nejakú zábranu pred vetrom. Vysaďte živý plot, alebo nainštalujte nejaký vetrolam. 

Najlepšie je, ak do skleníka prenikajú slnečné lúče hneď zrána. Ak by bola chladná noc, vzduch v skleníku sa začne rýchlo ohrievať a teplota sa rýchlo dostane tam, kde má byť. Rovnako toto ranné slnko zamedzuje tvorbe plesní. 

Zdroj: zahradkar.pluska.skzahradnictvo.com


Súvisiace inzeráty

Rastliny, stromy, zelenina, ovocie