Viete vôbec, prečo je vlastne marec mesiac knihy? Dnes je čítanie považovanú za základnú znalosť. Čítať a písať by mal jednoducho každý, samozrejme sú isté výnimky. To, čo je dnes však samozrejmosť, kedysi vôbec nebola. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. 

Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Že počujete toto meno prvýkrát? Dosť možné. Matej Hrebenda sa narodil, aj zomrel v mesiaci marec. Takže bol bol s mesiacom marec veľmi úzko spätý.

Čo mal však spoločné s knihami? Zapísal sa do dejín najmä ako rozširovateľ slovenských a českých kníh. Knihy rozširoval po celom Slovensku., aj mimo neho. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu. Bol to ešte aj veľmi veľký národný buditeľ. Mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Podľa obyčajných ľudí čítanie kníh bolo určené jedine vzdelancom. Hrebenda ako aj iní proti tomu bojovali najlepšie, ako len vedeli. Na cestách zachraňoval knihy pred pálením, vyhodením či roztrhaním. Zachránil mnoho kníh, a tým sa pričinil o vybudovanie knižníc.

Kedysi bola teda kniha privilégiom, nemohol si ju dovoliť každý. Dnes je tomu pravý opak, a aj tak sa pomaly vytráca z našich domovov, no čo je horšie, aj z rúk detí. Ako teda motivovať deti k čítaniu?

1.
Čítajte deťom odmalička. Aj keď si myslíte, že vás nepočúvajú, nechápu, nevadí... Aj tak im čítajte

2.
Napodobňovanie. Deti nás dospelých začnú v istom veku napodobňovať. Sú hrdé na to, keď aspoň trocha dokážu to, čo my. Tak im dajte príklad a vezmite si aj vy do rúk knihu.

3.
Vhodný výber knihy. To, že deťom nakúpite množstvo kníh, ešte neznamená, že ich zaujmú. Často rodič vyberá nevhodný titul, niekedy vhodný pre staršie deti. Tým pádom dieťa kniha nebaví a nevypestuje si k nej vzťah.

4.
Návšteva kníhkupectva je najlepšia cesta, Keď už dieťa rozumie, má nejaké preferencie, neváhajte ani sekundu a choďte s nimi do kníhkupectva. Teraz už nikomu neprekáža, keď si deti samé listujú v regáloch.

5.
Domáca knižnica vždy vyzerala a bude vyzerať dobre. Neberte ju ako lapače prachu.

6.
Urobte čítanie atraktívne. Meňte hlas, intonáciu, ukazujte si obrázky, napodobňujte. Ukážte im ten skrytý svet fantázie, ktorý kniha skrýva.

Zdroj: sk.wikipedia.orgtranslata.sk