To, že je auto umyté, naleštené, vytepované, neznamená, že je to voňavý cukrík, ktorý práve zliezol z výrobnej linky. 

Seriózny autobazár vám klamať nebude, chce predsa spokojného zákazníka, ktorý ho odporučí svojim známym. No sú takí, ktorí budú auto chváliť až do neba, no vy aj tak máte stále pocit, že je oveľa staršie, ako vám tvrdí. Tak kde je pravda?

Pravdu možno nájsť na jednoduchých miestach. Nespoliehajte sa len na VIN číslo, ktoré je na bežnú kontrolu veku. Zamerajte sa jednotlivé diely, na detaily na nich. Veľmi rýchlo tak odhalíte vek auta, aj to, či nebolo náhodou havarované a predajca vám to zatajuje. 

pixabay.com

Možno budete vyzerať troška ako taký detailný psychopat, ale radšej, ako sa potom nervovať, že ste kúpili omnoho staršie auto, ako vám tvrdil autopredajca.

Takže sa pozrite na: uzáver palivovej nádrže, uzáver nádrže ostrekovača, či na uzatváranie dverí. Všade nájdete dátum výroby. Ak sa veľmi líšia, je jasné, že auto mohlo byť havarované, alebo došlo napr. k zatopeniu interiéru, alebo je jednoducho vek auta iný.

Mrknite očkom aj na bezpečnostné pásy. Nie preto, aby ste zistili, či sú v poriadku, ale preto, že tabuľku s certifikáciou, krajinou a dátumom výroby nájdete na každom bezpečnostnom páse. Je to teda ďalší parameter, ktorí buď potvrdí, alebo vyvráti vek auta. 

Rovnako sa rok výroby nachádza aj na každom skle. V poslednom riadku nájdete jednu jedinú cifru označujúcu rok. A v neposlednom rade je to poistková skrinka. Že neviete, čo to je a kde to hľadať? Nevadí... Nachádza sa spravidla na palubnej doske vľavo od volantu alebo z jeho boku. Tu môžete odhaliť, či máte pôvodnú palubnú dosku. Veľa áut má dátumovú tabuľka vypálenú priamo do plastu veka, alebo je na nálepke. 

pixabay.com

Takže, ako sa hovorí, dôveruj, ale preveruj. 

Zdroj: carbb.skautobild.pluska.skforum.autobazar.eu


Súvisiace inzeráty

Služby